The work being produced in class has been absolutely fantastic! Our presentation and clarity of explanation has been improving every week. This week I am going to upload a copy of the best solution to this problem! Feel free to add your explanation as a comment as well though!

Mr Troy

By Yousef Giarushi

ReplyDelete32 x £6.50 = £208 per week

1/10 of 208 = £20.8

£20.8 + £50 + £60 = £130.8

£208 - £130.8 = £77.2

439 / 77.2 = 5.7 weeks

Answer = 6 weeks

Ashley earns:£6.50 per hour

ReplyDelete£6.50 x 32 = £208

She pays 1/10 for the tax and national insurance.

1/10 of £208 = £20.8

£208 - £20.8 = £187.2

She gives £50 to her family for her room and food.

£187.2 - £50 = £137.2

She spends £60 on socialising,clothing etc.

£137.2 - £60 = £77.2

£77.2 x 6 = £463.2

It will take her six weeks to have enough money to pay for her holiday.

Super!

DeleteAre we allowed to do this on word?

ReplyDeleteMaanav

of course, a bit of ICT skill is always welcome!

DeleteStep 1: It says that Ashley works 32 hours a week at £6.50 and hour, so you do:

ReplyDelete£6.50 x 32 = £208. This means that she earns £208 in one week.

Step 2: If she pays one tenth of her weekly earnings in tax and national insurance (which she does), you have to find one tenth first:

1/10 of £208 = £20.80.

Step 3: Take away the one tenth so you are left with what she has remaining after she has had it taken away:

£208 - £20.80 = £187.20

She now has £187.20

Step 4: She then gives £50 of her weekly earnings that are left (£187.20) to her family for her room and food:

£187.20 - £50 = £137.20

She now has £137.20 left.

Step 5: She spends £60 on socialising, clothing and other things:

£137.20 - £60 = £77.20.

She now has £77.20 left. This is what she saves.

Step 6: If her trip to Portugal costs $439, and she has £77.20 left every week, she obviously won't be able to go straight away. To work out how many it'll take her to save enough money to go, you do:

£439 / £77.20 = 5.68652849741. Rounded to the nearest number, it would take her 6 weeks.

An excellent explanation Pooja, why would we need to round up even if the answer was say 5.43?

Delete32x£6.50=208%10=20.8 208-20.8=187.2-50=137.2-60=77.2

ReplyDelete439%77.2=6

So Ashley has to save up for six weeks R I SHY

very concise Rishy!

Delete1.) To start off with you have to multiply 32 hours by £6.50 which is equal to £208.

ReplyDelete2.) For the tax and national insurance work, out one tenth of £208 which is £20.08.

3.) Now deduct all her outgoings which are: £20.08, £50 and £60. Your answer should be £130.08.

4.) Deduct £130.08 from £208. The answer should be £77.92.

5.) Divide £439 by £77.92 which is 5.56.

That means it will take Ashley 5 and a half weeks to save her holiday money.

DONE!

Excellent calculations Minal! Bear in mind you get paid at the end of every week when can she afford to go on holiday?

Deletemr Troy does she work 7 days or my five days because it doesn't say

ReplyDeleteJHOSH VADGAMA

It states how many hours a week she works in the question, have a second read.

Deletemr Troy does she work for 7 or 5 days because it doesn't say

ReplyDeleteFirst I'll read each sentence.It says that Ashley works for 32 hours

ReplyDeletestep 1:32 x £6.50= £208 ,so now we've got that

step 2:£208 x 7= £1456 ,after that what do you think I will do next?

step 3:£208/10=£20.80 BUT that is not the answer we have to -the answer £208-£20.80 = £ 187.20

step 4:She also says that she gives £50 shall we do that ? £187.20 - £50=£137.20

step 5:Let's see what she also says next .she said that she -£60.

£137.20-£60= £77.20

step 6:Now Ashley has £77.20even more she needs money to go on holidayto Portugal it cost £437 to go.Let's find out .

£437/£77.20=6

I've (I mean we) found out that it will take 6 weeks to pay the holiday amount (£437).

How much change will she receive Thusani?

Delete32x6.50=£208 That's how much she earns a week, okay?

ReplyDelete208/10=20.8 She pays £20.8 in tax and insurance.

60+50=110 She pays £110 pounds on family and socialising and clothing.

110+20.8=130.8

208-130.8=77.2 She has £77.2 left to save for the holiday to Portugal.

We now have to find how many 77.2s go into 493, so we do this...

493/77.2=7 (you must round the awnser because you can't have 6.3860 weeks can you!)

Ashley must do 7 weeks of work to have enough money for here holiday to Portugal.

6 WEEKS

ReplyDeleteFirst you must do £6.50 X 32. And it equals to £208. This is how much she earns every week. Now you must deduct the tax and national insurance. This is one tenth of the number which equals to £20.08. When you deduct it it is £187.20.Now you must deduct the other £110 which she spends on doing things. £187.20 - £110 = £77.20. This is how much she saves every week. Now we must divide 439 by 77.20 = 6. You would have to round the number up to 6 because you need to find out haw many weeks she has to save up.

ReplyDeleteBy Trishul

Dear Mr Troy,

ReplyDeleteHere is my answer.

Ashley works for 32 hours a week at £6.50 per hour.

So her total earning per week = 32 x 6.50 = £208.00.

She pays tax and national insurance with 1/10 of her weekly earnings, which is £20.80.

Then she pays £50.00 for her family, room and food.

Finally, she pays £60.00 for socialising, clothing and other things

So her total expenses per week = £20.80 + £50.00 + £60.00 = £130.80.

Her savings per week= £208.00 - £130.80 = £77.20.

The holiday to Portugal costs £439.00.

So in order to be able to save up for the holiday she will need to work 439.00 ÷ 77.20 = 5.68 weeks.

In whole weeks, she will have to work 6 weeks.

First you will need to work out Ashleys total earning per week.

ReplyDeleteShe works 32 hours a week at £6.50 an hour.

So,you will need to times 32 by £6.50.

32 x £6.50=£208.00.

So,her total earning per week is £208.00.

Then you will need to find out how much tax and national insurance she pays.

We know that it is 1/10 of her weekly earnings so we will have to find 1/10 of her weekly earnings.

1/10 of her weekly earnings is £20.80.

She also pays £50.00 for her family,food and room.

Finally,she pays £60.00 for socialising,clothing and other things.

So,her total expenses for the week are:£20.80 + £50.00 + £60.00=£130.80.

Her savings per week will need to be worked out next.

To do that you will need to do this:£208.00-£130.00=£77.20

The holiday to Portugal costs £439.00.

Then to work out how many weeks Ashley will have to work to be able to afford the holiday you will need to work out £439.00 divided by £77.20=5.68 weeks.

In whole weeks, she will have to work for 6 weeks.

Well done! The way you set it out , helps me on how to do it. It explains in

Deletefull detail , a bit like a teacher would.

Mr.Troy I know i've done my homework but I am also workng on a powerpoint on how to solve multistep problems so I can bring it in at maths club next week.

ReplyDeleteSounds brilliant Maanav, we can go through it in class and then put it on the school website http://www.chatsworthprimaryschool.co.uk/mathemagicians-at-work/ and the blog!

ReplyDeleteMr.Troy I finished my powerpoint at 22.05 yesterday.I will bring it in on Monday.

DeleteTo work out the answer to the given question, you will first need to work out Ashley's weekly earnings.

ReplyDeleteAshley works for 32 hours a week and earns £6.50 per hour.

32 x £6.50 = £208.00, so Ashley earns £208.00 weekly.

We know that she spends 1/10 of her weekly earnings on tax and national insurance payments. 1/10 of £208 is £20.80.

She then spends £50 on her family, room and food.

She also pays £60 on socialising,clothing and other things.

After all he money that is spent, £208 - £20.80 - £50 -£60 = £77.20.

The holiday to Portugal that she wants to go on costs £439.00.

Therefore she doesn't have enough money to go immediately.

£439.00 ÷ £77.20 = 5.6865284 and so on.

Seeing as we can't split a week into such small parts, we'll need to round it.

However, the number has to round up, even if the decimal number is less than 5 because otherwise there would be a shortage of money.

5.6865284 when rounded up gives the answer of 6.

Ashley will have to wait 6 weeks before she is able to afford the holiday to Portugal.

1.Her total earning per week:£208.00

ReplyDelete2. She pays tax and national insurance with 1/10 of her weekly earnings:£20.80

3.She pays for her family,room and food:£50.00

4.She pays for socialising,clothing and other things:£60.00

5. Her total expenses per week:£130.80

6.Her savings per week:£77.20

The holiday to Portugal costs £439.00

7.She will need to work 439.00 ÷ 77.20:5.68 weeks

8.In whole weeks she needs to work 6 weeks so that she can afford the trip to Portugal.

We would have to round up because if she needed 5.43 (example)weeks, she would probably get paid at the end up the week. You would have to round it up, because there is still a small amount of time that she needs to pay for the whole trip. She can't really split the week into parts. If she does. she will be short of some money.

ReplyDelete